Shippingfest for Grieg – snudde milliardtap til rekordresultat
Familiekonsernet tjente 1,2 milliarder kroner i fjor etter «stang inn» i shipping, økte resultater i sjømat og rekordtall i skipsmegling og finans.
Publisert:
Publisert:
– Det er gøy å gå på jobben om dagen, sier Elisabeth Grieg til E24.
Hun er styreleder for Grieg-gruppen, og det familieeide konsernet kan vise til en kraftig bedring i resultatene i fjor.
Ifølge Grieg ble 2021 et rekordår for gruppen som driver med sjømat, shipping, logistikk og andre investeringer.
Den ferske årsrapporten viser at overskuddet etter skatt landet på 1,23 milliarder kroner, inkludert gevinst fra salget av lakseselskapet Grieg Seafoods Shetland-virksomhet.
Det var opp fra et stortap året før. Da endte underskuddet på 1,1 milliarder kroner, blant annet etter store tap i shippingvirksomheten.
Les også
Grieg vil ha ammoniakk på noen av sine største skip
– Vi har hatt mange krevende år, spesielt innenfor Grieg Maritime. Så leverer vi i fjor og starten på året i år, resultater i alle våre virksomheter som er i pluss, sier Grieg.
– Markedene er veldig bra, og da leverer folk enda bedre, sier hun.
– Tar ut et godt utbytte
Milliardoverskuddet gir rom for økte utbetalinger til eierne.
For 2021 er det bokført en utbyttebetaling på 464 millioner kroner fra Grieg Gruppen, opp fra 123 millioner året før.
– Vi tar ut et godt utbytte. Med en verdijustert egenkapital på nesten 15 milliarder er det klart at aksjonærene forventer å få avkastning på pengene sine, sier Grieg.
Ifølge styrelederen er det 19 aksjonærer i Grieg Gruppen. Det er inkludert stiftelsen Grieg Foundation som mottar 25 prosent av utbyttet, penger som gis til prosjekter for barn og unge, klima, helse, musikk og kultur.
«Stang inn» i shipping
– Når vi plutselig fikk et veldig godt marked, og i tillegg kunne selge noen av bulkskipene som ikke er kjernevirksomhet – fikk vi stang inn på begge områder, sier Matthew Duke.
Han leder Grieg Maritime Group, som i hovedsak driver med industriell shipping, såkalte «open hatch»-skip.
Skipene går ofte på lange kontrakter og frakter blant annet tremasse og prosjektlast som turbinblader.
Virksomheten snudde et underskudd før skatt på 943 millioner kroner i 2020 til pluss 341 millioner kroner i fjor – det høyeste resultatet på et tiår og det største blant konsernets seks virksomhetsområder, ifølge årsrapporten.
– Det var økt etterspørsel og mindre skip tilgjengelig. Det var kø, skip som måtte vente lengre enn vanlig på grunn av covid. Det var økt produksjon verden rundt, sier Duke.
Grieg-flåten teller i overkant av 30 skip, som inngår i et flåtesamarbeid med Kristian Jebsens Gearbulk kalt G2 Ocean. Totalen er på mer enn 100 skip, verdens største flåte innen dette segmentet.
Duke sier at 2020 var et «forferdelig» år, preget av dårlige markeder og store nedskrivninger av skipsverdier. Det snudde i fjor. Samtidig var kostnadene redusert.
– Vi måtte nedskrive en del i 2020 fordi vi hadde bygget en del av skipene på et høyt punkt i syklusen. De var høyt priset, sier han.
– Industrien står i en utfordring
Grieg trekker også frem at mange år med dårlig inntjening og usikkerhet om miljøreguleringer har dempet skipsbyggingen. Konsernets svar er satsingen Grieg Edge, som skal bidra til den grønne omstillingen i skipsfarten.
Selskapet er blant annet med på prosjekter knyttet til produksjon og distribusjon av grønn ammoniakk som drivstoff til både kyst- og havgående flåte.
– Hele industrien står i en utfordring. Vi kan ikke levere nullutslipp i morgen. Dette kommer til å ta tiår. Dette må vi ta i faser, sier Grieg.
Les på E24+
– Appetitten for shipping er høyere enn på mange år
Pandemien rammet shippingbransjen hardt, blant annet fordi smitterestriksjoner gjorde det vanskelig å bytte mannskap. Det har også Grieg Maritime fått merke.
– Jeg skulle ønsker vi var ferdig med det. Men det er fortsatt en utfordring mange steder, som i Kina, sier Duke.
Rekordår for skipsmeglere
Grieg trekker også frem et rekordår for skipsmeglervirksomheten og investeringsvirksomheten.
Grieg Shipbrokers, som har en historie tilbake til 1884, økte resultatet før skatt til 45 millioner kroner fra minus 12 millioner året før.
I årsrapporten skriver selskapet at markedene var gode i shippingsegmentene for bulk og container.
Grieg Investor, som forvalter 110 milliarder kroner for stiftelser, pensjonsfond og andre større investorer, fikk et resultatet før skatt på 41 millioner kroner.
Det var opp fra 28 millioner året før.
– Det har vært en snuoperasjon i Grieg Shipbrokers og Grieg Investor leverer økende resultater år etter år, sier Grieg.
«God utvikling» i sjømat
I sjømat ble 2021 et år med stigende resultater.
Grieg Aqua sitter med rett over 50 prosent av aksjene i den børsnoterte oppdretteren Grieg Seafood. Fra lakseoppdretteren ble resultatet før skatt på 292 millioner kroner, opp fra minus 22 millioner.
– Som stor aksjonær er det en god utvikling. Og det er klart at lakseprisen hjelper på, sier Grieg.
– Under pandemien falt hele HoReCa-segmentet (hotell, restaurant og catering) bort. Men vi spiste mer laks hjemme. Og nå når pandemien er over spiser vi mer laks hjemme, og på restaurant, sier hun.